Nasze czasy zdecydowanie można nazwać czasami dla smakoszy. Przyjemności podniebienia czekają na nas dosłownie zawsze i wszędzie. Zamorskie frykasy, egzotyczne potrawy i najbardziej wykwintne dania jesteśmy także w stanie przyrządzić sobie sami i to wcale niewielkim kosztem. Wystarczy wyprawa do najbliższego supermarketu po składniki i zerknięcie do internetu po przepis. Właściwie to należałoby to zrobić w odwrotnej kolejności:-) Co powiecie na następujące propozycje:
Dobrze wypieczona musaka z bakłażanów, pomidorów i mielonego mięsa, pod kołderką z sosu beszamelowego i sera smakuje równie dobrze jak w rodzimej Grecji.
Hummusu nie musimy przyrządzać z ciecierzycy, tak jak to tradycyjnie robią w Libanie, wystarczy kupić gotowy.
Sałatki i szaszłyki z pochodzącym z Cypru owczym serem Halloumi nie mają sobie równych.
Krewetki od dawna nie są dla nas tabu, ale w połączeniu z rzepą mogą stanowić niezwykłe połączenie
Jeśli jeszcze nie wiecie jak robi się meksykański sos guacamole, obejrzyjcie wideo: