Sezon grillowy w pełni, a liczba miłośników potraw z grilla stale rośnie. Ten fakt wcale nas nie dziwi, bowiem grill to nie tylko sposób na: szybkie, smaczne i zdrowe gotowanie, ale to także – a może przede wszystkim sposób, na miłe spędzenie czasu wolnego z przyjaciółmi i rodziną. Nie znam osób, które nie lubiłby pysznego jedzenia z grilla doprawionego dobrym towarzystwem.
Po grilluj sobie w mieszkaniu
Niestety nie każdy ma dom z ogrodem lub działkę gdzie może rozpalić grilla. Mieszkańcy bloków w mieście są pozbawieni możliwości swobodnego grillowania na powietrzu. Nie każda wspólnota mieszkaniowa jest tak łaskawa i udostępnia miejsca do rozpalenia grilla. Z tego też powodu miliony osób w Polsce muszą czekać, na najczęściej weekendowy wyjazd, aby móc gdzieś w spokoju za miastem, na działce lub u znajomych cieszyć się smakiem grillowanego mięsa i warzyw. Jednak jeśli bez względu na zakazy, porę roku i warunki atmosferyczne chcemy na obiad lub kolację, zjeść soczystą karkówkę z grilla, to najwyższa pora aby kupić grill elektryczny, lub patelnię grillową. Tego typu urządzenia, które są naprawdę dobrej jakości oferuje Tefal np. http://www.tefal.pl/Urz%C4%85dzenia-do-gotowania/Grille-elektryczne/c/grilling
Zalety grilla elektrycznego
Grill elektryczny tak jak już wspomniałem, doceniają przede wszystkim mieszkańcy mieszkań w bloku, gdyż umożliwia on grillowanie w domu,bez obawy nieproszonej wizyty dzielnicowego lub straży miejskiej. Grill elektryczny ma też inne, liczne zalety. Koniecznie napisać trzeba o jego dużej funkcjonalności, taki grill możemy zabrać ze sobą np. w wakacyjną podróż. Zajmuje mniej miejsca i jest bardzo prosty w obsłudze, a także w utrzymaniu w czystości. Dzięki niemu odżywiamy się też zdrowiej, bowiem smażymy bez użycia tłuszczu, a potrawy są pozbawione substancji które wydzielają się podczas grillowania w tradycyjny sposób. Grillowanie to jedna z najszybszych form przygotowywania posiłków, nie wymaga również dużych umiejętności kulinarnych. W przypadku grilla elektrycznego nie musimy męczyć się z rozpaleniem węgla i długim oczekiwaniu na właściwą temperaturę. Skoro nie ma ognia, nie ma też dymu i popiołu. Grillowane mięso skwierczy tak samo przyjemnie jak na tradycyjnym ruszcie. Jeśli więc doceniamy wygodę i a ponad wszystko kochamy taki sposób gotowania, to grill elektryczny musi znaleźć się w naszej kuchni.
Źródło obrazka wyróżniającego: www.tefal.pl