To z pozoru proste pytanie zaczyna się komplikować, kiedy zdamy sobie sprawę z ilości sposobów przyrządzania kawy, które obecnie się stosuje. Właściwie określenie „mała czarna” odchodzi już pomału do lamusa i zostaje zastąpione znacznie popularniejszymi espresso, chococino czy latte macchiato. Czy wszystkie te napoje kawowe możemy podawać w identycznych szklankach lub filiżankach? A może dla każdego z nich przewidziano inny rodzaj naczynia? Intuicja każe mi skłaniać się ku tej drugiej opcji 🙂
Kawa w szklance
Odwiedzając jedną ze stron producenta akcesoriów do kawy stwierdzam, że wcale się nie pomyliłam i tak, jak przypuszczałam, włoski design odcisnął swoje piętno również na sposobach podawania kawy. Otóż według kanonów każdego szanującego się baristy lub kawiarza, włoskie napoje kawowe typu chococino i latte macchiato podaje się w szklankach. Mają one jednak charakterystyczny kształt, wąski u podstawy i rozszerzający się ku górze, przy czym szklanka do latte macchiato jest znacznie wyższa od tej do chococino choć posiada identyczną pojemność 220 ml.
Kawa w filiżance
Z kolei bardzo popularne u nas cappuccino i espresso podaje się z reguły w filiżankach, z tym, że są to filiżanki zupełnie różnego typu. Te do cappuccino są niskie i pękate, a te do espresso mają bardziej wysmukła formę, przypominająca niewielkie kubeczki. Oczywiście etykieta nakazuje podawanie filiżanek zawsze ze spodkiem stanowiącym z nim nierozerwalny komplet. Ostatnio wśród akcesoriów do kawy natknąć się można na filiżanki do cappuccino jak i do espresso wykonane ze szkła. Jednak w obu przypadkach mają one identyczne kształty, co ich porcelanowe odpowiedniki.
Więcej gustownych akcesoriów do kawy znajdziecie na tej stronie: https://www.dolce-gusto.pl/accessories
źródło obrazka wyróżniającego: barista-course.com.au