Nowy rok często skłania nas do refleksji również w kontekście zawodowym, dlatego dla wielu osób to dobry moment na podjęcie decyzji o zmianie pracy. W dzisiejszych czasach poszukujemy firm, które zadbają o nasz dobrostan, a także pozwolą nam zachować balans między życiem prywatnym i zawodowym, oferując przy tym benefity pracownicze dostosowane do potrzeb i aktualnych trendów. Jak wynika z raportu „Jedzenie przyszłości dla biznesu. Pyszne.pl dla biznesu 2021/2022” według 68% Polaków posiłki zapewnione przez pracodawcę zwiększyłyby ich zadowolenie z pracy.
Well-being i wsparcie domowego budżetu
W ostatnich latach well-being zyskał na większym znaczeniu i nie chodzi o owocowe czwartki czy kartę na siłownię, które w wyniku pandemii przestały mieć większe znaczenie. Zaczęliśmy odczuwać potrzebę zadbania o jakość swojego życia nie tylko pod kątem materialnym czy wspinania się po kolejnych szczeblach kariery, ale o dobre samopoczucie, zarówno w obszarze zawodowym, jak i życiu prywatnym. Większą uwagę skierowaliśmy również na benefity, które są dla nas realnym wsparciem budżetu domowego.
– Jeszcze w 2019 roku najbardziej preferowanymi benefitami były pakiety opieki medycznej czy karnety na siłownie. W dobie pandemii wiele organizacji zostało zmuszonych do weryfikacji dotychczasowych benefitów. Obecnie pracownicy zaczęli oczekiwać korzyści, które zapewnią im – przede wszystkim – poczucie bezpieczeństwa i wsparcie zdrowia psychicznego. Dodatkowo, coraz większe znaczenie ma dla nich równowaga między życiem prywatnym i zawodowym, którą pomaga ich zachować m.in. praca zdalna, w elastycznym wymiarze godzin. Biorąc pod uwagę nowe okoliczności, dbanie o dobrobyt pracowników (well-being) stało się bardzo silnym trendem na rynku benefitów pracowniczych – podkreśla Przemysław Biedrzycki, Menedżer Zarządzający Usługami dla Biznesu w Pyszne.pl.
Jak wynika z raportu „Jedzenie przyszłości dla biznesu. Pyszne.pl dla biznesu 2021/2022” co drugi pracownik otrzymuje benefity związane z dodatkowym wynagrodzeniem, czyli m.in. premie i bony przyznawane z różnych okazji. Natomiast blisko co czwarty Polak i ponad 1/3 warszawiaków chcieliby mieć zapewnione przez pracodawcę świadczenia w zakresie posiłków w pracy.
Elastyczne benefity pracownicze a zadowolenie z pracy
Według 63% Polaków najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest lunch/obiad. Najczęściej pracujący Polacy spożywają go przy wspólnym stole z kolegami i koleżankami z pracy, na co wskazało aż 44% respondentów. Co ciekawe, według 56% jedzenie dostarcza energii do kontynuowania pracy. Nic dziwnego, że biorąc pod uwagę benefity pracownicze chcielibyśmy, aby były one związane z jedzeniem, w tym codzienną dopłatą do posiłków, firmową stołówką lub wyposażeniem kuchni w pracy.
– Odpowiednie odżywianie odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, oddziaływając zarówno bardzo szybko i reaktywnie, jak i długoterminowo. Urozmaicone i pełnowartościowe posiłki, oparte o zalecenia Piramidy Żywienia i Zdrowego Stylu Życia, opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia, w sposób bezpośredni przekładają się na samopoczucie i wydolność pracowników. Dzięki zbilansowanej diecie, aktywności fizycznej czy umiejętnościom radzenia sobie ze stresem, mamy więcej energii, lepszą pamięć, koncentrację oraz wyższą odporność – mówi Katarzyna Błarzejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny, psychodietetyk.