Gotowanie dla innych jest ogromną pasją i przyjemnością, a dla innych koniecznością. Jednak niezależnie do której grupy osób należymy warto poznać skuteczne kuchenne triki, które ułatwią nam tą czynność. Poniżej przedstawiamy 5 prostych sposobów, które są niezwykle przydatne w kuchni i mogą uratować nas z kulinarnych opresji.
1.Niezawodna cytryna
Cytryna to egzotyczny owoc, pełen witaminy C. Gównie dodajemy ją do herbaty, ale ma ona wiele innych zastosowań np. ulepsza smak potraw. Mięso natarte sokiem z cytryny szybciej mięknie podczas smażenia, pieczenia, duszenia, czy też gotowania. Cytrynę należy podawać także do ryb gdyż łagodzi smak i zabija nieprzyjemny zapach.
2 „Bo zupa była zasłona”
Każdemu z pewnością zdarzyło się przesolić zupę lub inne danie, podobno najczęściej wpadka z solą zdarza się zakochanym. O ile w przypadku wielkiej miłości mąż wybaczy zasłoną zupę, to już inni mogą nie być tacy wyrozumiali. Dlatego jeśli dodaliśmy ciut więcej soli należy do zupy wrzucić dwa obrane i surowe ziemniaki, po czym ponownie zagotować zupę. Można ratować się również skórkami od chleba lub dolaniem wody.
3 Rybne triki
Pozbawianie świeżej ryby łusek nie jest rzeczą łatwą, dlatego też aby chociaż trochę uprzyjemnić sobie i ułatwić tą czynność należy ją skropić octem na oko. 10 min przed skrobaniem. Aby szybko rozmrozić rybę należy zalać ją mlekiem lub wodą mineralną. Ryby należy smażyć bez przykrycia, tylko wtedy będą chrupiące. Przed smażeniem zapanierowane ryby należy wstawić na 30 min do lodówki aby panierka lepiej się trzymała. Warto zapamiętać jednej patelni nie można smażyć dwóch rodzajów ryb.
4 Ale jaja
Jajka są smaczne, zdrowe i dodawane są do mnóstwa potraw i wypieków, same są podstawą wielu dań np. takiej jajecznicy. Jednak nie zawsze mamy pewność czy jajka które mamy w lodówce są świeże. Najprostszą metodą sprawdzającą świeżość jest wrzucenie jajka do naczynia z wodą z dodatkiem soli kuchennej. Świeże jajka będą opadać na dno natomiast nieświeże będę pływały po powierzchni.
5 Sposób na cebulę
Chyba nikt nie lubi kroić cebuli, jak wiadomo warzywo to doprowadza nas do łez. Dlatego też aby nie zalewać się łzami podczas jej siekania, należy włożyć ją na kilkanaście minut do lodówki lub do zamrażalnika na kilka minut. Co niektórzy polecają także nabrania wody w usta.
Mamy nadzieję, że powyżej przedstawione kuchenne triki ułatwią pracę w kuchni, a gotowanie stanie się przyjemniejsze.