Kawa to aromatyczny i wyjątkowy napój, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Już sam jej zapach działa na nas pobudzająco i jak twierdzą naukowcy odstresowująco. Dlatego też tak chętnie sięgamy po ten wręcz magiczny produkt spożywczy jakim jest kawa.
Kawa naturalna i kawa rozpuszczalna
Z reguły miłośnicy tego czarnego trunku dzielą się na koneserów kawy naturalnej, mielonej z palonych ziaren kawy oraz zwolenników kawy rozpuszczalnej. Oczywiście kawa rozpuszczalna ma początki w kawie naturalnej. Kawa naturalna doceniana jest przede wszystkim za swoje właściwości pobudzające, które zawdzięcza tkwiącej w niej kofeinie. Kawa ziarnista parzona jest również źródłem przeciwutleniaczy, które jak wiadomo zwalczają wolne rodniki, które są między innymi przyczyną powstawania nowotworów oraz starzenia się skóry.
Źrodło obrazka: http://www.ganoexcel.pl/kawa-37.html
Zalety kawy rozpuszczalnej
Kawa rozpuszczalna to stosunkowo nowy wynalazek powstała na początku XX wieku, chociaż pierwsza receptura powstała jeszcze w XVIII wieku. Produkcję kawy rozpuszczalnej, popularnej „neski” opatentowała firma Nescafe. Do najważniejszych zalet kawy rozpuszczalnej zaliczamy przede wszystkim szybkość oraz łatwość jej przygotowania. Wystarczy zalać ją gorącą wodą, dolać mleka i dodać cukru. Nie znajdziemy w niej fusów, nie jest ona również tak mocna jak kawa naturalna. Do tego kawa rozpuszczalna ma bardzo długi okres przechowywania i jej aromat oraz moc nie ulatnia się i nie wietrzeje. Można kupić kawę rozpuszczalną z zawartością kofeiny jak i bez kofeiny. Proces jej produkcji jest skomplikowany dlatego też kawa rozpuszczalna jest droższa niż kawa naturalna. Więcej ciekawych informacji o kawie rozpuszczalnej oraz jej zastosowaniu znajdziemy na stronie: http://www.nescafe.pl/coffee-culture/kawa-rozpuszczalna.
Źródło obrazka wyróżniającego:http://www.food-info.net/uk/products/coffee/hist.htm