Majówka w naszym narodzie to sprawa święta i musi zostać godnie uczczona. W pierwszy, długi majowy weekend, każdy Polak rozpoczyna sezon grillowy, nieważne czy pada, czy wieje, czy też świeci piękne słońce. Grill w weekend majowy musi być!!! A na grillu koniecznie musi pojawić się tradycyjna, marynowana karkówka. Karkówka z grilla, stała się naszym kolejnym tradycyjnym polskim daniem. Poniżej przepis na soczystą i smaczną grillowaną karkówkę.
Przepis na marynowaną karkówkę z grilla
Składniki:
- kilogram karkówki;
Marynata:
- 1/3 szklanki oleju lub oliwy z oliwek;
- cztery ząbki czosnku;
- jedna łyżeczka suszonego oregano;
- jedna łyżeczka suszonej bazylii;
- jedna łyżeczka suszonego majeranku;
- jedna łyżeczka ostrej, mielonej papryki;
- jedna łyżeczka słodkiej, mielonej papryki;
- jedna łyżeczka pieprzu;
- jedna łyżeczka soli;
- jedna łyżka ostrej musztardy;
- dwie łyżki ostrego ketchupu.
Przygotowanie:
Karkówkę myjemy pod bieżącą, zimną wodą, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. W misce mieszamy bardzo dokładnie wszystkie składniki marynaty, na końcu przeciskamy przez praskę czosnek i ponownie mieszamy. W przygotowanej marynacie zanurzamy plastry karkówki, każdy plaster powinien zostać dokładnie posmarowany marynatą z obu stron. Tak przygotowane mięso układamy w misce, przekrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godz., a najlepiej na dobę. Zamarynowaną karkówkę grillujemy po kilka minut z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Mięso podajemy z sałatką, pieczywem lub innymi ulubionymi grillowymi dodatkami. Taką karkówkę możemy również przygotować w piekarniku, na grillu elektrycznym lub patelni grillowej.