W każdej kuchni mniejszej czy większej musi pojawić się zestaw garnków, które posłużą nam do codziennego gotowania. Nawet te osoby, które gotują sporadycznie lub wcale, raz na jakiś czas muszą użyć naczyń do gotowania. Dlatego też w każdej kuchni profesjonalnie lub mniej profesjonalnie wyposażonej znajduje się chociaż jeden mały garnek. Jeśli natomiast gotowanie jest dla ciebie pasją, sprawia Ci ogromną przyjemność, a do tego dbasz o zdrowy styl życia, to z pewnością w twojej kuchni muszą znaleźć się garnki wysokiej jakości. Dlatego jeśli cenisz sobie zdrowie, smak i styl, to najlepiej wybrać garnki ze stali chirurgicznej, o których zaletach przeczytamy poniżej.

Materiał na garnki ma znaczenie

garnki ze stali chirurgicznej

Garnki mogą być wykonane z przeróżnych materiałów. I tak w sklepach dostępne są garnki: stalowe, aluminiowe lub ceramiczne. Garnki ze stalowej blach można pokrywać teflonem lub emalią, która ochrania naczynia przed korozją i innymi uszkodzeniami mechanicznymi. Wybór jest przeogromny i bardzo łatwo pogubić się ofercie, jednak zawsze warto stawiać na jakość. W przypadku naczyń do gotowania istotne jest, aby można było w nich zdrowo i smacznie gotować, a do tego aby posłużyły nam przez długie lata. Ważna jest również konstrukcja garnków, te o najprostszej wykorzystywane są do gotowania na kuchenkach gazowych lub elektrycznych wyposażonych w palnik. Takie garnki nie są w stanie przewodzić prądu i należy je podgrzewać od dołu. Niestety gotując w takich garnkach bardzo często dochodzi też do zniekształcenia smaku przygotowywanych w nich potraw.

Najlepszym, lecz nieco kosztownym wyborem są garnki ze stali chirurgicznej, w których bez obaw można gotować na kuchniach indukcyjnych. Takie garnki są też bardziej wytrzymałe na różnego rodzaju czynniki zewnętrze, takie jak uszkodzenia mechaniczne. Ponadto garnki produkowane ze stali chirurgicznej są też odporne na utlenianie, dlatego korozja nie jest im straszna. Jeśli w waszej kuchni znajduje się płyta indukcyjna, to koniecznie należy kupić garnki ze stali chirurgicznej, gdyż bardzo dobrze i równomiernie przewodzą prąd. W ten sposób ciepło bardzo szybko przenosi się w wyższe partie naczynia, a potrawa szybciej się ogrzewa. W ten sposób możemy znacznie skrócić czas gotowania. Nie musimy się też obawiać, że coś nam się przypali, rozgotuje lub będzie niedogotowane. Stal chirurgiczna, która jest wykorzystywana jak sama nazwa wskazuje do produkcji narzędzi medycznych, sprawia że nie wchodzi ona w reakcje z substancjami jakie znajdują się w pożywieniu. W ten sposób potrawy zachowują swój naturalny smak i aromat.

Garnek, garnkowi nierówny

Garnki ze stali chirurgicznej są lepsze od tradycyjnych garnków emaliowany, teflonowych czy ceramicznych i to nie ulega wątpliwości. Jednak i przypadku tego rodzaju naczyń do gotowania trzeba zwrócić uwagę na szczegóły, bowiem dla zachowania smaku, wartości odżywczych i oszczędności, sama stal chirurgiczna nie wystarczy. Materiał musi zostać poddany specjalnej obróbce termicznej, odpowiednio skonstruowany, zabezpieczony i powleczony, ważne aby przy tym był też ergonomiczny. Tylko specjalne powłoki pozwolą na zdrowe, gotowanie bez użycia soli i tłuszczu.

Najwyższa jakość stali sprawi że naczynia do gotowania będą odporne na wszelkie uszkodzenia mechaniczne. Dno w garnkach ze stali chirurgicznej powinno być wielowarstwowe, dzięki temu lepiej kumuluje i rozprowadza się ciepło. Dzięki temu potrawy są przez długi czas ciepłe, nie trzeba ich podgrzewać, więc ponownie oszczędzamy energię. Ponadto takie dno zapobiega przypaleniu i zmianie smaku jedzenia, dlatego takie garnki są idealne dla zapominalskich lub początkujących kucharzy. Garnki ze stali chirurgicznej z pewnością ułatwią debiut kulinarny i być może rozwiną pasję zdrowego gotowania, a w tych samych garnkach można gotować przez bardzo długi czas. Wysokiej jakości naczynia do gotowania ze stali chirurgicznej oferuje Philipiak Milano, a pod tym adresem możemy zapoznać się z ich szeroką ofertą: http://www.philipiakmilano.pl/.

Zwróć uwagę na szczegóły

Philipiak, www.philipiakmilano.pl

Inwestując w wysokiej jakości garnki ze stali chirurgicznej należy zwrócić uwagę na szczegóły. Trzeba sprawdzić czy naczynia będą ergonomiczne i funkcjonalne oraz czy mają odpowiednią wagę. Gotując lub smażąc nietrudno o oparzenia, dlatego rączki muszą być stabilne, tak aby łatwo było je trzymać oraz nie powinny się szybko nagrzewać. Uwagę należy też zwrócić na przykrywki, które powinny dobrze akumulować ciepło, co przyśpiesza gotowanie. Garnki Philipiak posiadają przykrywki z termoregulatorem, dzięki którym można kontrolować temperaturę gotowania lub smażenia bez konieczności jej podnoszenia. W ten sposób zawsze skończymy gotować w odpowiednim czasie. Ponadto przykrywki mogą też pełnić rolę bardzo stabilnych podstawek pod naczynia, a wystarczy je tylko odwrócić i postawić na nich garnek. Przykrywki są idealnie dopasowane do średnicy naczynia.

Garnki Philipak umożliwiają gotowanie w systemie wieżowym. Ustawiając jedno naczynie na drugim możemy przygotować lub odgrzać kilka potraw jednoczenie. W ten sposób znacznie skrócimy czas gotowania, a nasze potrawy będą wyjątkowo zdrowe, zwłaszcza jeśli gotujemy w naczyniach do gotowania na parze. Dzięki garnkom Philipiak zyskujemy zdrowie i dobre samopoczucie, a także większą ilość wolnego czasu oraz oszczędność pieniędzy. Szybko zauważymy zmniejszenie się rachunków za prąd lub gaz. Istotny jest również fakt, że garnki ze stali chirurgicznej można myć bez większych obaw w zmywarce (chyba tylko nieliczni lubią myć brudne garnki i patelnie). Ponadto naczynia do gotowania od marki Philipiak mają bardzo estetyczny i klasyczny wygląd dzięki, któremu nieprędko wyjdą z mody i będą stanowiły ozdobę każdej kuchni, niezależnie od stylu w jakim została zaprojektowana. Bez wątpienia garnki ze stali nierdzewnej pozwolą nam na prowadzenie zdrowego i ekologicznego trybu życia.

Źródło obrazka wyróżniającego: www.philipiakmilano.pl

By Marek

Dodaj komentarz