Zioła nadają nie tylko smak przygotowywanym przez nas potrawom, ale także nadają smak naszemu życiu i korzystnie wpływają na zdrowie. Warto zatem zadbać by były one świeże i ekologiczne, dlatego ich uprawą najlepiej zająć się samodzielnie. Zioła w doniczkach na parapecie w kuchni będą też jej świetną ozdobą, a do tego dadzą nam wiele satysfakcji.
Zioła w doniczkach – uprawa
Uprawa ziół w doniczkach nie jest skomplikowana i może okazać się wspaniałą zabawą, zarówno dla dużych jak i małych. Sadzenie, czy sianie ziarenek, opieka na roślinkami jest pouczająca i odprężająca. Zioła można kupić praktycznie w każdym sklepie, czy to osiedlowym warzywniaku, czy też supermarkecie, lub na targu. Sadzonki i nasiona ziół z pewnością kupimy w sklepach i marketach ogrodniczych, gdzie znajdziemy ich ogromny wybór, a do tego możemy liczyć na fachową poradę sprzedawców. Sadzonki znajdują się zazwyczaj w małych plastikowych doniczkach, dlatego po przyniesieniu do domu trzeba je przesadzić do większych doniczek. Zioła w doniczkach można posadzić według własnej fantazji. W jednym większym naczyniu może znajdować się kilka rodzajów tworzących aromatyczną kompozycję lub każdą roślinkę posadzić w oddzielnej doniczce.
Jakie zioła uprawiać w domu?
Szczypiorek – dzięki delikatnemu posmakowi cebuli jest szeroko stosowany w kuchni. Można go dodawać np. do omletów, białego sera, ryb, czy sałatek i jest ozdobą każdej kanapki. Cebulę można umieścić zarówno w naczyniu z wodą jak i w doniczce z ziemią. Szczypiorek rośnie bardzo szybko.
Pietruszka – trudno wyobrazić sobie bez niej zupę. W kuchni zastosowanie ma zarówno korzeń jak i natka (posiekaną można zamrozić lub zasuszyć). Pietruszkę używamy aby nadać potrawom aromat oraz do ozdoby, do tego ma wiele właściwości zdrowotnych.
Oregano – nieoceniona przyprawa do dań z makaronem oraz pizzy, a także jako dodatek do sosów (szczególnie tych na bazie pomidorów). Bez oregano kuchnia włoska nie byłaby tak smaczna.
Estragon – świeży estragon ma bardzo intensywny smak, dlatego trzeba go używać z umiarem. Dzięki delikatnemu posmakowi anyżu jest idealny do kurczaka i ryb. Estragon można zarówno mrozić jak i suszyć, lecz trzeba go przechowywać w szczelnych pojemnikach.
Bazylia – to niezwykle aromatyczne zioło, które ma ostry smak i doskonale uzupełnia wszelkiego rodzaju dania z pomidorów. W kuchni wykorzystuje się zarówno świeże liście jak i suszone. Sałatka, sos, czy też dania mięsne dzięki bazylii zyskują wiele walorów smakowych.